Forsiden > Ny teknik > Nikon vælter lige markedet igen

Nikon vælter lige markedet igen

tirsdag 2. august 2016, af Tom Dissing

Folk der laver en masse head and shoulder, bør nog lige tjekke om de har brug for en hy op tik fra Nikon, der sikkert kræver en masse adaptorer for at kunne fungere på at et video kamera.
Omvendt.
Når de er på plads, venter der lidt af en oplevelse.
Bevares, det er muligt at skyde video på et Nikon DSLR, men når det nu også er muligt at skyde på andet, er valget - vel sagtens - ret let.
Nyheden, der hedder AF-S NIKKOR 105mm f/1.4 ED, er som du har gættet en 105mm der kan åbnes op til f 1,4, hvilket er i omegnen af T1,3 eller så hurtigt at der kommer - cirka - ligeså meget lys igennem som på de dyreste Zeiss Cine Primes.
Det er naturligvis ikke ofte at der er brug for en 105mm, der jo bliver ret lang på et crop videokamera, der - typisk og mindst - klipper med en faktor 1,5, hvilket går optikken til en - lidt over - 150mm S35mm optik.
Igen.
DOF på denne 105mm, helt åben, må ligne en våd drøm, der formodentligt ikke kan findes med andet glas i hele verden.
Tilbage i Full Frame milijøet, som denne optik er tiltænkt, er der kort og godt ingen der er “ligeså hurtige”.
Zeiss kom ud med en hysterisk skarp Milvus 100mm.
Men det er nærmest umuligt langsom ( f2) i forhold til, hvilket - bevares - giver en urimelig heldig DOF og en utrolig flot baggrund. Men når den nye AF-S NIKKOR 105mm f/1.4 ED, er nede på f1,4, er det altså tale om en voldsomt meget hurtigere optik.
Det er i den forbindelse verdens hurtigste, hvilket Milvusen var tæt på at være. Altså indtil Nikon kom med den her.
Som vi forstår det, er der virkeligt tale om en “speciel” optik, da - mere eller mindre - “kun” kan bruges til netop det her head and shoulder billeder, hvor det er vigtigt med en hysterisk uskarp baggrund, der - naturligvis - set endnu bedre ud når optikken er helt åben.
Og da prisen starter ved 18,995 kroner med moms, er det formodentligt kun professionelle der kunne fristes af denne nyhed.
Nikon har tidligere solgt en 105mm f/2.5, der bestemt også er hurtig. Men altså ikke så hurtig som den Milvus vi omtalte før.
Omvendt skulle denne såænd også være skarp.
Igen.
De f1,4 er og bliver særdeles spændende, og kunne gøre hele forskellen.
Som - for eksempel - den 200mm f2 som Canon - stadig er den eneste der producerer.
Desværre til omkring 50.000 kroner, men sådan er det jo.
Godt glas er dyrt.
Dirk Jasper, der er Product Marketing Manager for Nikon Europa, siger:
-AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED er en fantastisk tilføjelse til Nikons legendariske f/1.4-objektivserie. Objektivet bygger på en tradition for exceptionel høj ydelse, der har rødder helt tilbage til de allerførste Nikon-objektiver med F-fatning, og dets generelle optiske ydelse og opløsning er helt unik: Det overgår endda Nikons fantastiske 85-mm-portrætobjektiver. Dette unikke objektiv gengiver alt lige fra de mindste detaljer i tekstiler til fine farveovergange i motivets hår og giver fotografer mulighed for at sætte et personligt præg på deres portrætfotos, slutter han.
Eneste triste nyt i forbindelse med denne nyhed, er at det først er til at få finger i sidst i august.
Og vel sagtens at den koster hvad den gør.
Vi har fundet en af de sædvanlige foromtaler af optikken, som ingen såmænd har set endnu.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?