Forsiden > Ny teknik > Nu eksisterer Blu-ray UHD endelig

Nu eksisterer Blu-ray UHD endelig

tirsdag 17. februar 2015, af Tom Dissing

Tilbage til CES 2015 kunne vi pointere at fremtiden med UHD afspillere er nært forestående.
På det tidspunkt var vi så frække og kalde det mock up, som Panasonic præsenterede for en UHD Blu-ray afspiller.
Teknisk set en tilsnigelse da denne standart end ikke var opfundet på det tidspunkt.
Det kræver nemlig at The Blu-ray Disc Association (BDA) var blevet enige.
Og da de først blev enige igår, er det altså først idag at vi kan mene at den UHD Blu-ray afspillere som den Panasonic viste frem på CES 2015 rent faktisk er en UHD Blu-ray afspiller.
Størrelsen bag, BDA har indtil videre accepteret hele High Dynamic Range (HDR) teknologier i forbindelse med denne standard.
En af disse er Dolby Vision, mens en anden er HDR fra Philips, der ydermere tilbyder - sammen med Technicolor - en ny MPEG/SMPTE standard til denne afspiller.
Det hele er dog fortsat netop så uafklaret at det kunne tænkes at fremtidens UHD Blu-ray discs specifications ender med at blive de samme som “EBUs Recommendation 2020”, der blandt andet taler om en “wide colour gamut” tilgang til udfordringerne.
I princippet en tilgang der fordrere “bedre kvalitet” end “true UHD” kræver, hvilket kunne betyde at fremtidens “4K Blu-ray diske” starter et sted og bliver bedre ( i kvaliteten ) frem til 2020.
BDA forventet midt på året at besluttet den færdige standard, så der kan produceres 4K afspillere til juletræet, eller til året efter til en væsentligt lavere pris.
Dermed skulle det være sikkert at der - senest - i det tidlige 2016 vil findes 4K afspillere, der blot skal tilføres en Blu-ray disc, før de enorme 4K TV kan fyldes op med billeder i denne opløsning der er - præcis - 9 gange så høj en opløsning målt på pixel som den vores lokale broadcastere har besluttet sig for at sende i.
Dermed er vi nået til indholdet, der jo oplagt nok må formodes først at blive de serier som HBO, Netflix og andre sender i UHD på deres streamtjenester.
Dermed er det forventeligt at der ikke - foreløbigt - kommer lokalt produceret indhold.
Det kunne dog tænkes at danske filmproducenter nu hvor de har mere end 12 måneder til at forberede sig kunne fristes til at optage i 4K og måske endda klippe i denne opløsning så produktionen kan udgives på UHD Blu-ray på et senere tidspunkt.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?