Forsiden > Mediepolitik > Omfattende analyse af DR netop sluppet

Omfattende analyse af DR netop sluppet

KUM har bedt DR og sig selv om at analyse DRs aktiviteter

torsdag 11. januar 2018, af Tom Dissing

Det er kort og godt på vej til at blive en rigtig gyser.
Altså hvordan politikerne vælger at smadre DR.
Konsekvensen ser nemlig - stort set uanset hvad - ud til at blive at det kommende medieforlig klipper så stor en del af DR, at det begynder at blive svært at mene at vi har noget egentligt PBS TV her i landet.
Bevares.
Regeringen og støttepartierne, vil fortsat mene at seerne da bare kan se TV2, eller det DR der er tilbage efter at de har rundbarberet DR for alt der er mere kreativt end sømandsviser afviklet på harmonika foran fulde fiskere i Esbjerg.
DRs generaldirektør, er derfor ude - idag - med lidt af et nødråb.
Som hun siger det: “..Vælger i at spare på DR, vil der bliver lukket rigtigt mange programmer og rigtigt mange kanaler/platforme..”.
Som eksempel har regeringen og støttepartierne set sig varme på at få DR til at droppe de der unge kanaler, der jo “sagtens” kunne produceres af en kommerciel aktør, der bare vil tjene nogle penge på de unge.
Skulle dette blive et scenarie, forventer KUM og/eller Maria Rørbye Rønn at DR3, DR Ultra, P3 og P7 skal lukkes og slukkes.
Disse kanaler, er det samlede tilbud til seere og lyttere under 40 år, hvorefter DR ikke længere vil tilbyde indhold til den del af samfundet.
Bevares, enkelte ville sikkert skifte P3 ud med Voice.
Men - tillader vi os at formode - en væsentligt mindre antal end regeringen og deres støttepartier forventer.
DR har allerede svaret “lidt igen” med at droppe “X factor” og love at DR Ultra bliver flyttet over på “Internet”, der jo er “der hvor de unge er”.
Noget der formodentligt også kommer til at ske med DR3, uanset hvordan det kommende medieforlig bliver skruet sammen.
Nu er det jo - fortsat - forventningen at der skal spares 920 millioner kroner årligt i løbet af de næste fire år. ( 25 procent af det totale DR budget, red. )
Er det den udvikling politikerne vælger, lover Maria Rørbye Rønn ( cirka ) at et utal af programmer, kanaler, platforme og alt nytænkning bliver droppet på stedet.
Generaldirektøren er dog mere fokuseret på at den del af debatten der ikke bliver taget op til besparelserne, den der handler om “det danske mediebillede”, for alvor vil ændre sig, hvis hovedparten af DR skal til at være PrimeTime sømandsviseTV for at gøre DF glade, og landbrugs TV til Venstre.
Den analyse af DRs økonomi, som KUM har sluppet idag, er dog - omvendt - pænt gennemarbejdet og giver et endog meget præcist billede af et DR der knokler for at outputte enorme mængder af PBS TV.
Vi fik ikke lige læst alle 500 sider, men det kan du jo gøre, hvis du vil vide mere om DRs økonomi, set gennem økonomer fra Kulturministeriet, Finansministeriet og Erhvervsministeriets øjne.
Find analysen heromkring, hvor der også er et par opsummeringer, så du kan nøjes med at læse mindre.
Og skulle vi lige kort tage de der ofte omtalte 25 procent som DF vil skære af DRs budget, så ligner det et problem.
Andre 25 procent af DRs budget, konkret omkring en milliard kroner årligt, er allerede afsat til såkaldte “låste udgifter, der ikke bare kan trylles væk”. ( selv om politikerne tager 25 procent af det totale budget, red. )
DR Byen, en række “teknologiske anlæg”, samt “lange kontrakter” og andet kan ikke rigtigt “droppes” eller “ophæves”, hvilket vil betyde at 25 procent, eller 920 millioner kroner i besparelser, vil ramme væsentligt hårdere end - for eksempel - 25 procent af produktionsbudgettet, der er væsentligt mindre end den samlede drift.
De 25 procent af DRs budget, som DF vil tage betyde dermed at indholdsproduktionen må “betale”, hvilket i følge Maria Rørbye Rønn vil “ramme programmerne i DR meget hårdt”.
DRs og KUMs tal viser ydermere at op imod 3,2 milliarder kroner af DRs 3,7 milliarder kroner store budget går til “programrelaterede udgifter”.
Blot fem procent går til udenlandsk indhold.
Skulle DR derfor undlade at købe udenlandsk indhold i form af nordisk indhold, udenlandske dokumentarer, naturprogrammer fra BBC og mere, vil DR blot spare cirka 150 millioner kroner i budgettet.
Maria Rørbye Rønn kan ydermere forklare at “halvdelen af DRs samlede programudgifter” er fra “det private marked”.
Dermed vil en besparelse på 920 millioner om året på DR, kunne koste det private produktionsmijlø så meget som 460 millioner kroner i tabt omsætning.
DR vurderer selv at de bruger op imod 1,5 milliard kroner i det såkaldte “private marked”, hvilket igen må formodes at blive til ingenting eller omkring halvdelen, hvis DR skulle ende med blive beskåret med 920 millioner om året.
Nu fik vi nævnt at DR og KUM blandt andet har regnet på hvad DR vil “spare” hvis DR helt dropper de unge under 40 år.
Og det er igen nærmest intet.
Lukker politikernes medieforlig DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix, altså uden at flytte noget af det “over på Internet, vil DR kunne spare 360 millioner kroner, konkret omkring 10 procent af budgettet og dermed 2,5 gange så lidt som DF vil klippe DR ned.
Maria Rørbye Rønn siger:
-Vi vil naturligvis altid placere så mange besparelser, som overhovedet muligt på administration til fordel for indholdet. Men selv efter at have gjort dette, ville man - udover DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix - skulle lukke eksempelvis P4, DR K og DR Ramasjang, inklusiv alt indhold på disse kanaler, for at nå en besparelse på 25 procent - et tal, der hyppigt har været nævnt i debatten, slutter hun.
Og så er der vist ikke meget DR tilbage.
Og rigtigt meget lidt for landets producenter at producere indhold til.
Det er muligt at læse hele Maria Rørbye Rønn’s “blog indlæg” her.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?