Forsiden > News > PBS TV har det svært

PBS TV har det svært

fredag 20. november 2015, af Tom Dissing

Igår kunne du læse at BBC i løbet af det næste år kommer til at spare 1,6 milliarder kroner.
Penge der bliver taget direkte fra produktionen, eksternt indkøb og som i den grad kommer til at betyde endog heftige fyringsrunder.
Når de 1,6 milliarder kroner er sparet, er forventningen at der skal spares 5,863 milliarder yderligere, før 2021/22.
Årsagen er i følge BBC at forbrugerne ændrer vaner og at politikerne ikke er nær så glade for BBC som de er for de kommercielle konkurrenter.
BBC svarer derfor med at fyre 1000 mennesker mere, inden 2017, suppleret op af lukning og rundbarbering af deres såkaldte “back office” og “professionelle support services”, der er årsagen til at BBC er blandt de - teknisk set - mest vigtige aktører i EBU, måske globalt.
BBCs sportsrettigheder bliver solgt, droppet eller ignoreret, hvilket ydermere skulle spare størrelsen for 373 millioner om året.
Konkret betyder det at BBC ikke længere er en del af “Open Golf”, “Wimbledon” og “Premier League” ( de ejer dog fortsat retten til at vise “highlights” )
Der skal spares andre 127 millioner på eksterne indkøb af produktioner. Det eneste der er “protected”, er “Drama”.
Factual, comedy og entertainment kommer til at stå for besparelserne.
Således dropper BBC “The Voice”, de ellers har købt af ITV for 351 millioner, ganske som det skal spares 127 millioner på BBC online og så bliver der lige sparet 53 millioner på nyheder næste år.
Kigger vi på Norge, går det heller ikke særligt godt der.
Der er den lokale version af Egmont ejede TV2 på vej mod enden af deres licensperiode, der stopper engang i 2016.
Sidste nyt i den forbindelse er at de ikke længere vil producere nyheder, uden at staten kompensere dem.
Det er tabsgivende, hvorfor Egmont enten vil have den norske stat til at betale for den nyhedsproduktion, der også i Norge kan ses som en slags alternativ til landets “gamle”, i deres tilfælde NRK, eller også vil de have lov til at droppe produktion af nyheder.
Dermed er Norske TV2 altså på vej til at ville diskutere PBS forpligtigelse, hvorfor det ikke er helt utænkeligt at også TV2 her i landet kunne tænkes at være på vej samme sted hen.
Tilbage i Norge er den officielle vurdering at det koster TV2 400-500 millioner kroner om året at producere nyheder.
TV 2-sjef Olav Sandnes siger:
-For at TV 2 i framtiden skal kunne påta seg oppgaver som ikke er lønnsomme, må staten vise vilje og ta grep for å kompensere kostnadene som følger med oppgavene, slutter han.
En udmelding der undrer Discovery-sjef Harald Strømme.
Han siger:
-Det er ikke overraskende at danske Egmont vil ha et sugerør inn i den norske statskassen, men timingen er påfallende. Dette er i praksis å be skattebetalerne betale for kjøpet av Premier League. Den dyreste rettigheten som noensinne er solgt her i landet, slutter han.
I Norge var det nemlig Norske TV 2 der løb med rettighederne til Premier League for 1,8 milliarder norske kroner.
Harald Strømme har dog en løsning på det problem, hvis det skulle være:
-Hvis de trenger 500 millioner i året kan de få det av meg. I bytte mot Premier League, slutter han og understreger dermed at en rabat på 300 millioner kroner ville være nok til at får Discovery til at købe Premier League i Norge.
De PBS forpligtigelser som TV2 har her i landet har, inkluderer netop kravet om en omfattende nyhedsproduktion, hvilket reelt kunne betyde at et lignende krav fra TV2 Danmark er realistisk, men at de blot ikke har fået den ide endnu.
Tilbage i Norge hvor de kalder den slags forpligtigelser for allmenn kringkastings krav handler det omvendt om at TV 2 er godt sure over at regeringen endnu ikke har besluttet sig for hvordan de mener TV2 skal leve videre nu hvor statens aftale med det Egmont ejede TV 2 om kommerciel allmennkringkasting udløber ved udgangen af 2016.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?