Forsiden > Ny teknik > Panasonic på vej med wide-dynamic-range teknologi

Panasonic på vej med wide-dynamic-range teknologi

mandag 8. februar 2016, af Tom Dissing

De fleste må have bemærket at det nu er muligt at optage - professionelt - med en række kameraer.
Sony tilbyder 800-3200 på de fleste af deres kameraer, ganske som der er et enkelt 5000 ISO Panasonic ude, der - naturligvis - er løbet over ende af mindst et Canon kamera, der problemfrit optager - stort set uden støj - ved 102000 ISO.
Nu ser det dog ud til at Panasonic er på vej med hvad de selv kalder for “100 gange så meget Dynamic Range som tidligere”.
Tiltaget ser ud til at hænge sammen med at forbrugerne - herunder broadcastere - ikke er så glade for at der fortsat er et behov for at eksponere billeder.
Det er meget lettere at opfinde nye CMOS der er så lysfølsomme at de kan “se i mørke”, hvilket jo også går det hele lidt lettere.
Panasonics nye tiltal på dette område hedder “organic photoconductive film”, der også er kendt som OPF, kombineret med en CMOS image sensor.
Den korte forklaring er at denne kombination giver uendeligt meget mere lysfølsomhed.
Formodentligt så meget at fremtidige kameraer udstyret med denne teknologi vil kunne se “op imod” 100 gange så meget, og fordi de kan det, er det muligt at hæve DR (Dynamic Range), så meget at sådanne kameraer/CMOS, problemfrit vil kunne arbejde ved 100.000 ISO ( som eksempel ) uden den mindste smule støj.
Problemet er som tidligere at farve reproduktion stadig mangler lidt, ganske som der jo også er banale detaljer som at det enkelte kamera - uanset om det handler om levende eller faste billeder - skal have en ny og hurtigere computer ombord for at kunne håndtere endnu mere data.
Panasonic, er uanset dette ret sikre på at deres OPF-CMOS sensorer bliver en del af fremtiden, hvilkte både burde give mere lysfølsomme kameraer, ganske som kameraer udstyret med sådanne sonsorer potentielt kunne byde på både flere pixels og en væsentligt større farvedybde, og dermed “plads til” mere DR.
Indtil videre er der dog ingen OPF-CMOS sensorer ude, ganske som at de lovede 123dB dynamic range, der reelt er tæt på 100 gange mere DR end konventionelle silicon baserede image sensorer, stadig nærmest blot er teori, er der dog ingen tvivl om at Panasonic har tjekket op på markedet.
Og der har bemærket at stadig flere efterspørger stadig mere “billed dynamik”. Dynamik der blandt andet kommer ved at kameraerne bliver mere lysfølsomme, så det er muligt at optage i situationer hvor det ikke tidligere var muligt uden at medbringe lys, suppleret med at fremtidens sensorer jo netop skal kunne levere en bedre farve”tegning” under stadig mere umulige forhold.
Altsammen noget der kan opsummeres til mere dynamik, eller DR i CMOS.
Panasonic arbejder ydermere med et princip der hedder “two sensitivity detection cells in one pixel”, hvilket betyder at det er muligt måle/bestemme dynamik på pixel niveau.
Den ene halvdel måler og bestemmer lyset, mens den anden halvdel måler “sort”.
Og da der er op imod 8 millioner pixels i et RGB broadcast kamera, skal der altså regnes på rigtigt meget information, der - omvendt - nu kan byde på væsentlig mere DR, hvis det måtte ønskes.
Altså når OPF-CMOS principperne bliver til virkelighed, og lander på markedet.
Det er i den forbindelse på sin plads at pointere at det fortsat er ukendt om Panasonic overhovedet har planer om at markedsføre OPF-CMOS principperne, eller om de blot begynder at sælge gear der støjfrit kan arbejdet ved 102.000 ISO.
For en god ordens skyld er det i den forbindelse på sin plads at pointere at Sony og andre løbende løfter sløret for tilsvarende “forskning”, der hele tiden udvikler den teknik vi roder med i det daglige.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?