Forsiden > News > Påskens Matador er uden ridser og støv

Påskens Matador er uden ridser og støv

onsdag 1 april 2015, af Tom Dissing

DR der er mere end stolte over at være blevet 90 år gammel ser ud til at fejre denne udvikling med en serie der såmænd også inkluderer en skuespiller der skal forestille at være 90 år gammel.
Heldigvis føler DR sig ikke påvirket af alderen som det er tilfældet med Fernando Møhge, der i “Matador” nu kan stemme i når Maude Varnæs siger “Intet er som før”.
Til gengæld skulle serien nu være blevet renset for ridser og støv, hvilket burde få serien til at se langt bedre ud.
Og nu hvor den går i luften på DR1 påskelørdag, hvor der blot er blevet plads til syv episoder af serien, er der vel ikke meget andet at gøre end at afsætte hele dagen til at se serien alle allerede kender.
Specielt nu, hvor “billederne vil stå klarere, så der er en større detaljerigdom, og det er lettere at se, hvad der står i Tidende, eller hvad der er på hylderne i Damernes Magasin”.
Restaureringss projektledere, Christian Odd Wiberg siger:
-Restaureringen har været tre år undervejs, og det er gjort nænsomt, for vi ved, at “Matador” er allemandseje og danskernes kultur. Vi rører ved noget, der er fælles gods, men det har samtidig også været vigtigt at sikre materialet for fremtiden – og dét, mens der stadig er nogle, der ved, hvordan man restaurerer den type film, som “Matador” er optaget på. I dag optager man ikke tv-serier på film mere, slutter han.
Det er Nordisk Films Shortcut afdeling der har har stået for arbejdet, der som DR skriver det har givet “Matador” et “new look”.
Og da fotografen Peter Klitgaard, der fotograferede afsnit 7-24, tilbage i 70’erne har været med inde over, er alle farver, detaljer og billedindhold godkendt af ham.
Christian Odd Wiberg fortsætter.
-Der er ikke tale om, at vi har skullet gøre det vildeste, man kan med teknikken nu om dage, for det skal også stadig være det “Matador”-format, som folk kender. Vi har foretaget nogle valg – men med det æstetiske ydre fra dengang. Samtidig har vi gemt alle efterbehandlinger og mellemregningerne, så andre senere kan gøre vores valg om, hvis de synes, tiden er til noget andet, slutter han.
DR vælger i presseomtalen at referere handlingen i den restaurerede version.
Det vil vi afholde os fra at gøre.
Vi ville gerne have vist nogle af de nye - restaurererede - billeder.
Dem bliver du desværre nødt til at vente til på lørdag med at se.
Der er dog sket et eller andet, da “afsnit syv”, der var “første afsnit i anden sæson”, nu har fået forkortet resumeet ned.
Det var oprindeligt på 18 minutter.
Det er det ikke i DRs fødselsdagsversion.
Igen.
Vi har ingen billeder, andet end de ikke behandlede (?) billeder fra den originale (?) strimmel, så vi har i stedet fundet en SD/HD version/restaureret version frem, der jo også både er skudt på film og i 4:3, som “Matador” blev det i 70erne.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?