Forsiden > Mediepolitik > Public service være en forretning

Public service være en forretning

Ny kulturminister glæder sig til at liberalisere mediemarkedet

tirsdag 29. november 2016, af Tom Dissing

Nationen fik som bekendt ny kulturminister i denne weekend.
Og hvis der er en ting der er sikkert, så er det at Mette Bock vil have det meste privatiseret i en fart, og der er ingen porblemer i at konvertere public service til en forretning, der ikke genere andre aktører.
TV2 står med andre ord nu en del tættere på en privatisering, ganske som at DR må formodes at blive barberet så heftigt som det aldrig er sket før.
De 25 procent er nu optimistiskt.
Hvis det altså ikke lige var tilfældet at medieforlig - generelt - er brede forlig, der - alternativt - bliver korrigeret nærmest øjeblikkeligt efter at en ny regering er tiltårdt.
Uanset dette, har den nye kulturminister mange gange pointeret at netop DR skal slankes til mindst muligt, mens TV2 skal sælges i en hulens fart.
I bedste stil, vurderer kulturministeren allere at en kombination af reklamer og public service, på ingen måde er et problem.
Så længe der er forretningsfolk der tjener penge, er det fint.
Mette Bock, siger til Berlingske Tidende, der i sin tid fik 800 millioner kroner til at etablere Radio 24Syv, der vist nok også vurderes som public service, nu blot som alternativ til DRs P1.
-Det er en bunden opgave, så det går jeg ind i ambitiøst. Jeg tror ikke, DR kan ændres fra den ene dag til den anden - måske heller ikke fra det ene år til det andet. Der skal laves en langsigtet plan, så det kan løses på en ordentlig måde. Afsættet er at se på, hvilke opgaver der skal løses, og så må vi bagefter se på, hvad er det for en økonomi, der skal strikkes sammen, starter hun og fortsætter.
-Det er jo en myte, at public service kun kan leveres af statsejede eller statsfinansierede medier. Der er et meget mangfoldigt medieudvalg i disse år, og private medier kan levere masser af public service-indhold. Så jeg tror virkelig, man skal forsøge at gentænke i stedet for at forlænge planker, for verden er et helt andet sted i dag i forhold til, hvad den var for 25 år siden. Indholdet er det afgørende. Og når man har et privat marked, der kan levere, så er der ingen grund til, at staten går for meget ind. Staten skal ikke overstyre, staten skal understøtte, det er en vigtig præmis for mig, slutter ministeren der har planlagt at sælge TV2 i det sekund “stationen får afviklet de igangværende retssager”.
At det potentielt kan ende med at koste TV2 et skvat over 8 milliarder, er mindre relevant, selv om at stationen må formodes at gå konkurs hvis dette sker.
Mette Bock er dog klar over den mindre detalje med at medieforlig typisk er brede.
Der er ganske enkelt ikke et politisk flertal bag hendes ideer.
Hun siger:
-Jeg synes, man som regering skal passe på at detailstyre for kraftigt. Det er nemt at forholde sig til, hvor mange kanaler DR skal have, og hvilke programmer vi kan lide og ikke lide. Det skal vi afholde os fuldstændigt fra. Vi skal definere opgaverne og rammerne, og så må andre finde ud af, hvordan de bedst løses, slutter politikeren.
DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen, siger:
-Der står ( i regeringsudspillet, red. ), at licensen skal sænkes, og det kan jo gøres på mange måder. Hvis det skulle betyde, at der er færre licenskroner til selve produktionen, så må vi jo gå ind i det, men det, der står, er altså noget bredere. Og jeg kan sagtens se en pointe i at fokusere på mere dansk kultur, men man skal gøre sig klart, at hvis vi skal ramme hele befolkningen som i dag, så er altså ikke Weekendavisen, vi skal lave. De seere, man taber ved at lave et smallere DR, det er dem, der ikke læser aviser, slutter han.
VKLAs officielle mediepolitik:
DRs produktion skal “målrettes” til “mere grundlæggende public service”, i stedet for at “fokusere på produkter der udbydes af kommercielle udbydere”, og så skal DR “reducere antallet af kanaler”.
Altså forudsat at den nye kulturminister kan finde et bredt flertal for den beslutning, den nugældende mediepolitiske aftale udløber ved udgangen af 2018.
TV2 skal sælges.
Salget påbegyndes i 2017, og skal inkludere en række krav om “public service-indhold” på TV2, efter et salg.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?