Forsiden > Ny teknik > Så er NAB så småt igang

Så er NAB så småt igang

mandag 18. april 2016, af Tom Dissing

Enkelte kunne let forledes til at tro at NAB2016, først starter mandag klokken 10.00 i Las Vegas, hvilket cirka er klokken 18.00 her i landet
Det er ikke tilfældet.
NAB2016 startede tidligt i sidste uge, hvor de første udstilere begyndte at stille op, suppleret af møder og møder og små hemmelige sammenkomster, hvor alt fra nyeste teknik til andet bliver diskuteret.
Et af de ret store møder, var Sonys pressemøde, søndag ( ved 22.00 tiden her i landet ).
Der kunne de fremmødte opleve en række nye Sony produkter, og en klar udmelding.
For første gang i rigtig lang tid har industrien fået en ide, der ser ud til at kunne få forbrugerne til at udskifte deres TV, få broadcasterne til at opgradere og endelig få produktionsmiljøet til at investere i ny hardware.
Kodeordet er ikke som enkelte måske gik og troede 4K.
Det er HDR.
HDR, eller High Dynamic Range, gør det for første muligt for forbrugerne - med egne øjne - at se “har du eller har du ikke et HDR TV”, sender din broadcaster i HDR eller ej.
Væk er med et slag diskussionen om 720P version 1080i, versus 4K DCI og alt andet.
Det hele er nu nede på, om det er muligt at bruge det nye 1000-6000nits TV til at vise den dynamik produktionsmiljøet reelt har kunne levere i, de sidste mange år.
Men som broadcastere og alle andre har vurderet at forbrugerne ikke har haft behov for.
NAB2016 viser at det har de, hvorfor - stort set - alt Sony viste frem på pressemødet handlede om HDR, eller i det mindste 4K.
Som Deon LeCointe, Senior Manager, Sports and IP Solutions, Sony Electronics kunne fortælle det på pressemødet:
-Sony’s goal is to create and deliver the best possible tools for professionals — from HD to 4K to HDR and everything in between, startede han og fortsatte.
-At our NAB exhibit we will be highlighting our most popular and proven models, alongside the latest new advancements, so a trip to our booth will be a one-stop shop showcasing a wide range of products, solutions and services to meet our customers’ diverse needs.
Og da det starter med HDR i kameraer der gerne må kunne lave SloMo, var det første OB/studie kamera Sony viste frem, deres HDC4800 camera system, eller kæder, der er et 4K8x system, der dermed kan levere SloMo lige ud af kassen.
Folk der fortsat er på full HD, hvilket alts er 1080, kan se frem til 16x SloMo.
Det forudsætter naturligvis at der investeres i hele kæden. der har en BPU-4800 “baseband processor unit/replay server”.
Sker det, er der automatisk mulighed for “HD cut-out” og “zoom capabilities for sports and live event production”, til dem der fortsat er i 720P eller 1080.
Kameraet og hele systemet er naturligvis født til at arbejde i BT.2020 suppleret af BT.709, hvilket - som vi forstår det - betyder et simultant output, så der kan produceres to output, live.
Ret smart.
Der er tale om et Super 35mm 4K CMOS sensor kamera med PL mount.
Så nyheden skal nok mere ses som det F65 mk2, der alligevel ikke kom, end det OB kamera det reelt er.
Skal der optages fra grønsværen eller andre steder på XDCAM, er der også godt nyt på vej.
Sony slipper nemlig snart PXW-Z450, der er deres første 4K UHD kamera med et nyt sæt 2/3-type Exmor R CMOS sensors ( det er lidt upræcist om der er tale om et 3CMOS kamera, eller et single.
Vi regner med at der er tale om et 3MOS kamera, da det bliver suppleret med PXW-Z150 der netop er et single (?) 1.0 type sensor kamera, med - næsten - samme specs som PXW-Z450, nu bare i VJ størrelse.
Sony er samtidig klar over den løbende overgang til IP baseret produktion og distribution.
Her ser det ud til at de er blevet en del af The IP Live Alliance, der netop har fokus på en begavet og realistisk overgang til “IP Live Production with Networked Media Interface” (NMI).
Det lyder smart, men handler om at det er hulens dyrt at forlade SDI og overgå til ren IP produktion.
Hvorfor The IP Live Alliance hele tiden prøver at holde fast i/producere hardware, så det er muligt at overgå til IP, med langsommere - mindre (?) - skridt.
Midt i det hele ser det fortsat ud til at ingen - overhovedet - har fået lov til at se hvor flot HDR 4K rent faktisk er.
Det er Sony ved at gøre noget ved, med deres PVM-X550, der er et OLED panel with 12-bit signal processing, til såkaldt “client viewing”.
Det betyder at du ikke kan se denne monitor som en egentlig grading monitor.
Men det er ret tæt på.
Der er ikke rigtigt nogle features der ikke er bygget ind i PVM-X550.
Der er fuld support for HDR, via ( flere versionser af ) såkaldte Electro-Optical Transfer Functions (EOTF). Konkret, blandt andet S-Log3, SMPTE ST.2084 eller Hybrid Log-Gamma.
Den kan bruges til quad-view, hvilket gør denne OLED monitor til den første potentielle 12-bit 55 tommers ( vi gætter på at det er en 55 tommers ) OB væk monitor, hvor det rent faktisk er muligt at se hvad der produceres.
Der bliver i den forbindelse introduceret en række nye upgrades, til eksisterende Sony produkter.
Herunder en række Hybrid Log-Gamma formater til BVM-X300. Firmware v8 til F55, der inkluderer support for XAVC 4K class 480, mens FS7 får center crop, flexible spot focus og true 24P.
Endelig kan FS5 nu optage i RAW eksternt, suppleret af en række nye features i det indbyggede auto variable ND filter.
Af andre nyheder, der lige skal simre, er en række billedmiksere i XVS Serien.
Disse, XVS-7000, XVS-6000, kan mere af det hele, herunder 4K( UHD ) suppleret af en række nye IP/SDI evner.
XDCAM Air, skulle få sig et liv, så folk der skyder på XDCAM kunne ende med at “sende hjem” fra ENG og EFP produktion, i stedet for at at tage hjem med optagelserne.
Det er - som vi forstår det - ikke helt på plads, men bliver en slags “sikker/kodet” 4G/LTE wireless workflow, der sparer tid, samtidig med at der er sikkerhed for at optagelserne kommer hjem, og ikke bliver lånt af andre.
Folk der er vant til at arbejde med Sonys Full HD LCD monitorer på location, kan se frem til en ny LMD-B170, der minder om - men ikke er - en del af PVM-A Seriens OLED monitorserie.
Det er heller ikke en LMD-A Series LCD, hvilket kunne tyde på at prisen ender med at blive pænt venlig.
Der er indbyggede højtalere, så den kan bruges bag i en OB eller supportvogn.
Det spændende - og det er faktisk relevant - er at den har support for ITU-R BT.2020. ( det kan være at vi har misforstået noget, men det ser sådan ud, red ).
Vi har fundet pressemødes fra igår, som du kan se herunder.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?