Forsiden > Ny teknik > Schneider Optics på vej med et 2.4 IRND

Schneider Optics på vej med et 2.4 IRND

onsdag 30. marts 2016, af Tom Dissing

I takt med at kameraerne nu - som regel - mindst har en “native” ISO på 800, med - gælder specielt i forhold til Slog3 - visse kameraer der ikke rigtigt kan komme under 3200 ISO, er behovet for stadig mere brutale ND filtre voksende.
Derfor vil vi i år på NAB2016, se det første 2.4 IRND, der kommer fra Schneider Optics.
Du behøves ikke regne.
Det spiser 8 blænder, eller nedsætter 3200ISO kameraer til 12,5 ISO, hvilket mske ikke er specielt relevant i vores lokale lys, der er mest kendt som “the Nordic Grey”, mens nationer med sol, har - ofte - brug for at kunne spise de første 3-5 blænder, før det overhovedet er muligt at arbejde med et 3200ISO kamera, der jo altid kører 1/24 del eller 1/50 eller 1/60 del.
Du bemærkede sikkert også at der er tale om et IR ND filter, hvilket betyder at du - hvilket også gælder resten af deres Platinum IRND filter linie - betyder at der reelt er tale om to filtre i et.
Du behøver med andre ord ikke spilde plads på et ekstra IR filter, der fjerne/filtrerer den støj ND filtre ellers - kan - skabe på CMOS kameraer.
Det hele er klaret med Platinum IRND filter, der - ganske heldigt - også findes i versioner der fungerer her i landet, nemlig i 0.3, 0.6, 0.9, 1.2, 1.5, 1.8, og den tidligere “tungeste” 2.1 version.
Hvis vi husker rigtigt, spiser 0.3, 0.6, 0.9, 1-2-3 blænder, hvilket betyder at 1.2, 1.5, 1.8 spiser 4-5-6 blænder.
Dermed er kongen af IRND Schneider Optics 2.4 IRND, der spiser 8 blænder - med lidt held - helt uden at farverne bliver sære, eller “bare” røde/grønne eller andet sært i det sorte.
Schneider Optics tager reelt på NAB2016 for at vise filteret frem, men vil allerede nu ( cirka ) kunne levere alt fra 4x4, 4x5.65, 6.6x6.6 og runde filtre i de fleste ( store ) størrelser.
Er du til POL, eller hvad de retteligt hedder “Circular Polarizer” filtre, er Schneider Optics ude med lidt af en bombe.
De plejer jo alle at spise 2-3 blænder, og kræver reelt derfor - som regel - et supplerende IR filter, før du burde turde bruge dem.
Bevares i kontrollerede situationer, er det ikke et problem at droppe IR filteret.
Men hvornår har du sidst brugt et POL filter i et studie.
Denne kombination er derfor pænt besværlig da POL filtre “plejer” at spise en masse lys ( 2-3 blænder ) suppleret af det påkrævede IR filter, der - igen som regel - er en del af et ND filtre, da - ingen (?) - længere slæber rundt på rene IR filtre.
Heldigvis alt sammen noget Schneider Optics har bemærket.
Derfor bruger det NAB2016 til at introducere et helt nyt POL filter, der bare spiser en enkelt blænde.
Uden at være helt sikker er det vist første gange et producent “garanterer” så lavt et lys tab.
Så det skal da tjekkes ud, hvis du tager derover.
Producenten lover at “full color saturation remains”, hvilket blandt andet er en del af det du bør tjekke på denne nyhed.
Omvendt lover de at det kommer i alle størrelser, hvilket vi gætter på er op til noget der ligner 114mm og ned til 67, der jo er den - kendte - Zeiss (ikke CP2 ) størrelse.
Selv i forhold til konventionelle ND filtre har Schneider nyt.
Enkelte meget fintfølende DoPer, kan åbenbart se forskel på halve blænder, og har derfor fået producenten til at genindføre deres .15 ND MPTV filter, der er et “halvblænde” filter, der typisk er kendt som et DSLR filter, der dog også findes i 4x4, 4x5.65, 6.6x6.6 og runde filtre.
Igen.
Filteret er så tyndt at det burde være muligt at bruge uden IR, så måske er det slet ikke så dumt at kunne hente/tabe en halv blænde i bestemte situationer.
Og selv om at det er mindre relevant, tager de også en række “Star filters” med, da disse ofte bruges til at fejre “July 4th” med i USA.
Der er - naturligvis - tale om et filter der giver “6-point stars”, ganske som dem du finder på det amerikanske flag.
Er du mere til deres heldige True-Streak filtre, skulle disse være blevet opdateret.
Så uanset om du vil “snyde” med “blue”, “red”, “orange”, “green”, “yellow”, “pink”, “violet”, eller “clear” “anamorphic streak look”, er det nu endnu lettere.
Som vi ser det har specielt “red”, “green” og “violet” været en del ude og løbe på det sidste.
Schneider-Kreuznach bruger slutteligt NAB2016 på at vise deres (Xenon) FF Primes frem med Sony E-mount, så du nu også kan få fingre i deres 25mm, 35mm, 50mm, 75mm, og 100mm til Sony.
Til sidst er de også ude med en række “clear optical flats”, der primært er tænkt som beskyttelsesglas, men som har den “sjove” fordel at det pludseligt er muligt at smide modlys på “filteret” foran optikken, der er blevet ganske populært på det sidste.
De starter med en M111 (111mm ) version til alle (?) Fujinon Cabrioer og en 112mm front til Canon Cine zooms.
Læs mere heromkring
Her lige hvad vi - sådan lidt hurtigt - kunne finde af streaks.

Quick test: Sony G Master 85mm f1.4 with Rectilux 3FFW, Schneider True-Streak Blue 2mm filter and Sony a7S II from Dan Chung on Vimeo.


Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?