Forsiden > News > Selvfølgelig kan du se OL i Ultra HD

Selvfølgelig kan du se OL i Ultra HD

tirsdag 31. maj 2016, af Tom Dissing

Enkelte kan sikkert huske at der gik en del rygter om at der bestemt ikke - eller rettere - desværre ikke alligevel - blev sendt 4K fra OL her sidst på sommeren.
Intet kunne være mere forkert.
NBC Olympics, der er den store amerikanske TV station, NBCs OL afdeling vil nemlig ikke finde sig i at the XXXI Games of the Olympiad from Rio de Janeiro, Brazil kun findes i HD, eller endnu værre kun bliver sendt i 720P, som OL reelt ender i, i Europa.
Så de har fundet sig en del Ultra HD trucks der er på vej mod Rio for at sørge for at OL også bliver en potentiel oplevelse for øjet, hvis du altså kan finde 4K/UHD signalet i Europa.
Desværre er der lidt ballade med OL om blandt andet rettigheder.
Så hvis du vil se 4K, må du se OL en dag forsinket.
Det UHD som NBC leverer er nemlig forsinket i 24 timer, mod at de får lov til at dække meget mere.
Derfor må dem der ønsker at se OL i 3840 × 2160 pixels beslutte sig for enten at se med i 720P herhjemme eller vente en dag, og få det hele i cirka 9 gange så høj opløsning via et NBC outlet.
Omvendt.
Har man først accepteret at det hele er forsinket i 24 timer, lover NBC at de vil producere og sende UHD fra åbningen og lukningen, alt det svømning de kan komme i nærheden af, “track and field” ( som vi ikke ved hvad er ?), basketball og endelig mændenes fodbold finale.
Endelig dækker de også judo og “Rio scenics”, som vi gætter på betyder flotte billeder fra denne samba by.
De 4K signaler der reelt bliver tale om, er i den forbindelse - og det er her rettighederne også spiller ind - de UHD signaler som the Olympic Broadcasting Services (OBS) og japanske NHK står bag, hvilket burde betyde at OBS alligevel har besluttet sig for at producere dele eller hele OL i UHD. ( måske endda i 8K, på “ikke NHK udstyr”, red. )
Mens NHK fortsat er gået 8K, og derfor bliver nødt til at nedskallerede deres produktion, til UHD/4K.
Yiannis Exarchos, OBS CEO, forklarer:
-Since the London Games, OBS and NHK have been working together, experimenting on the future standard of 8K. Substantial recent technological advancements have allowed us to pursue this opportunity further for the Rio Games and to offer a 4K feed for a number of sports, down-converted from the original 8K, to NBC and other interested Rights Holding Broadcasters around the globe, starter han og bliver suppleret af Gary Zenkel, der er president, NBC Olympics.
Han siger:
-The Olympics have been a consistent driver of technological advancements, and Rio will be no different, starter han og fortsætter.
-The stunning backdrop of Rio combined with the world-class competition of the Olympics will give the American audience a spectacular early look at this impressive new technology, slutter han.
Dermed er det - potentielt mere sandsynligt - at du ender med at kunne se dele af OL i UHD.
Dette fordi det reelt “er lettere” at få fingre og øjne i UHD fra NBC end det er at får fingre i de samme/identiske signaler fra NHK eller OBS.
Det fremgår desværre ikke af historien om NBC har planer om at distribuere via satellit, i de 30-80mbit/s der begynder at ligne en standard for UHD, hvor den lave ende er “ren UHD”, mens den “tunge ende” er UHD HDR.
Det er heller ikke afklaret om det er planen at eksperimentere med HDR på denne produktion.
Her et klip fra en tidligere OL.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?