Forsiden > News > Serieland USA har et problem

Serieland USA har et problem

mandag 16. november 2015, af Tom Dissing

Hvis du stadig går og mener at årsagen til at DR og TV2 har droppet alle amerikanske serier, er, fordi de er ”for dyre i indkøb”, tager du fejl.
Efteråret 2015 endte nemlig med at blive det efterår, hvor selv amerikanske serier ikke kunne få amerikanerne til at se med.
Den overordnedes forklaring er stadig at seerne streamer serierne i stedet for at se dem som flow TV, når de har premiere.
Der er bare også en række andre problemer i det regnestykke, der nu er begyndt at ligne en trend.
En af dem vi kan forvente også at komme til at opleve her i landet, i en nær fremtid.
I USA kalder de det for “the Age of Denial in Broadcast TV”.
Herhjemme kunne vi passende kalde det “for meget af det samme TV”.
Tilbage i USA, kalder de dog fortsat en spade for en skovl, hvorfor serier der ikke får seerne nok med fra starten tidligere blot er blevet lukket og slukket, nærmest før premieren.
Det er bare ikke sket i dette efterår.
Årsagen er at en del af serierne alligevel viste sig at få seerne til at kigge med.
Seerne har blot skiftet vaner, så de ikke længere kigger med ved premieren, men i stedet ser genudsendelsen, eller optager det enkelte program som de så ser senere.
Indtil videre, nye vaner der har betydet at det lokale TV meter har kunne måle at rigtigt mange seere alligevel så de nyeste serier, og derfor reklamerne, der finansierer produktionen af de dyre serier.
Desværre viser det sig nu at serierne alligevel ikke helt bliver set - eller optaget eller set ved genudsendelse - helt så meget som broadcasterne gik og håbede på.
Og som altid med reklame TV, betyder det at reklamerne ikke bliver vist nok antal gange, til nok antal øjne, hvorfor de - gratis - skal vises flere gange, hvilket - uanset hvad - ender med at koste broadcasterne en masse penge.
Penge der så ikke kan gå til produktion af hverken nye dramaserie, eller endnu en omgang reality TV, der fortsat er stort i USA.
Selv om at konflikten umiddelbart er penge, har udviklingen andre konsekvenser.
De typisk stort anlagte serier, er dette efterår blevet “forkortet”, hvilket betyder at der bliver produceret færre episoder, hvilket - igen- betyder at broadcasterne må genudsende andre ting, der hvor der ellers skulle have været sendt serier, der skulle få seerne til at se reklamerne.
Og så er det ellers at vi er nået frem til “the Age of Denial in Broadcast TV”.
Eksperter og andre har hele efteråret talt og skrevet om at serier der er DOA ( død ved ankomst, red. ) burde slukkes langt tidligere, så de broadcastere der sender dem kan få startet nye drama eller reality -serier op i en fart.
Det er bare ikke sket dette efterår, da det jo fortsat er voldsomt dyrt at slukke serier, der - som i tilfældet med “Minority Report”, blot betyder at produktionen og de fleste skuespillere alligevel skal have løn i et år. ( det er konkret aftalen på denne serie, i følge THR, red. )
Herhjemme, kunne det derfor - på overfladen - se ud til at de store broadcastere ikke har dette problem.
Der er jo stort set ingen serier der bliver “slukket” ( cancelled, red. ) før tid.
Og der er stort set ingen serier, uanset om det er fiktion, drama eller reality, der ikke får “en masse seere” til at kigge med.
Dermed melder spørgsmålet sig om landets programplanlæggere er uendeligt meget dygtigere end deres kollegaer i USA er, eller om der blot bliver taget væsentligt færre chancer her i landet.
Skulle det sidste være tilfældet, kunne “the Age of Denial in Broadcast TV” være langt tættere på end ellers formodet.
Det er i hvert fald vurderingen i USA, hvor der bliver talt stadig mere om at “industrien hasn’t retrofitted itself”.
En formulering der bedst kan oversættes til at broadcasterne “fortsat gør hvad de plejer”.
Det virker jo.
Og det er bestemt også tilfældet.
Det virker bare ikke helt så godt som før.
Og lige om snart virker det slet ikke.
Udviklingen har her i landet betydet at der bliver produceret og sendt en del mad, bolig og “antik køb” formater på alle kanaler.
Formater der løbende bliver opdateret og udviklet på.
Spørgsmålet er bare om broadcasterne har råd til at formaterne pludselig ikke virker mere.
Overhovedet.
Her et par af de serier der vurderes som værende DOA i USA.
Serier der allerede er blevet til færre afsnit, og som - måske - burde være blevet fjernet fra skærmen, i følge flere eksperter.
Nederst er promoen for “Wicked City”, der blev slukket i den forløbne uge.
Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?