Forsiden > News > Sidste gang fik DR det hele

Sidste gang fik DR det hele

mandag 22. august 2016, af Tom Dissing

Det næste store dramasats kommer med stor sikkerhed til at hedde “Lykke-Per”.
Dramaet der baserer sig på Henrik Pontoppidans bog af samme navn, ser nemlig ud til at blive den produktion der løber med den såkaldte “overskydende licens”, der - sidste gang gik til DR, men som nu går til TV2, der har et andet - næsten 100 millioner kroners drama - der mangler en goddelaf budgettet.
Denne gang bliver pengene dog givet til TV2, efter et forslag fra Socialdemokraterne, der i følge deres Kultur- og medieordfører Mogens Jensen håber på at pengene denne gang går til TV2, formodentligt ldirekte til ”Lykke-Per”, der måske ligner at politikerne blander sig direkte i programplanerne.
Og så alligevel.
”Lykke-Per” ville formodentligt ikke blive til noget, uden “politisk indblanding”.
Og nu hvor DR flere gange er løbet med de såkaldte “overskydende licens midler”, ser det nu ud til at det er blevet TV2s tur.
Altså forudsat at de bruger pengene på historisk TV drama.
Serien, der såmænd allerede er igang, med med Bille August som instruktør, modtog tidligere på året 12 millioner kroner fra Public Service Puljen.
Dette er dog angt fra nok til at Bille August end kunne tænkes at overveje at etablere et produktionskontor.
Det er ikke sat konkrete tal på hvor mange penge TV2 for. men da DR plejer at få halvdelen af de overskydende millioner, tyder noget på at TV2 står til noget der ligner 20 millioner flere kroner til “Lykke-Per”.
Dermed burde budgettet, være stort set på plads, hvorefter serien kan gå i optagelse, når de sidste penge er fundet.
Mogens Jensen sagde for nyligt:
-Der har været en tradition for, at halvdelen af de overskydende licenspenge går tilbage til DR, som er dem, der står for opkrævningen, og den anden halvdel er så blevet brugt på andre formål. Ifølge vores fordeling, så er det kun omkring 40 procent, der går til DR. Men det vigtigste for vores overvejelser er, at vi kommer til at støtte nogle fornuftige formål. Ikke om det er DR eller TV2, som står bag, slutter han.
Alt i alt er planen at placere 30 millioner kroner i Public Service Puljen, hvoraf de 20 millioner går til ”Lykke-Per”.
Det er dog ikke politikeren der styre pengene.
Det gør Filminstituttet, hvorfor TV-seriens producent - Nordisk FIlm - skal igennem de samme ansøgningsprocedurer som alle andre.
Omvendt.
Hvis der står Lykke-Per øverst, er de nok pænt sikre på at få “et tocifret millionbeløb”.
De andre overskydende licens midler, ryger ligeledes i Public Service Puljen.
De skal også bruges til produktion, hvor DR kunne tænkes at have en pæn stor chance.
I den forbindelse håber politikeren på at Public Service Puljen vil “prioritere danske dramaserier”, der i følge politikeren bliver “værdsat af danskerne” og som “promoverer den danske TV- og filmbranche i udlandet”.
Så med mindre DR sætter sig direkte imod det, får de også lige 30 millioner til nye serier.
De sidste 13 millioner kroner tilfalder TV2s regionalstationer, så de bedre kan dække kommunal- og regionsvalg næste år.
Fiktionschef på TV2, Katrine Vogelsang har tidligere pointeret at “Lykke-Per” “ikke kan produceres uden flere penge fra Public Service Puljen.
-Historisk dramatik er rigtig dyrt at producere, hvilket gør det til en svær genre at løfte alene. Nordisk Film er producenten bag, og de har virkelig kæmpet for at samle penge sammen til det, men det har ikke været muligt for os at samle den nødvendige sum til et projekt af denne her størrelse. Derfor råber vi lidt op nu, starter hun og fortsætter.
-Det er et af de allermest centrale værker i dansk litteraturhistorie. Selv om det ikke er en serie, der har den største kommercielle vinding, så er der en modernitet indbygget i Lykke-Pers karakter, som jeg synes minder utrolig meget om nutidens unge og de problemstillinger og dilemmaer, de står overfor. Det gør, at den har en aktualitet i sig udover at være et stort hædret værk, slutter hun.
Serien bliver som nævnt instrueret af Bille August, der har fået hans Anders August til at skrive med på manuskriptet, der totalt skulle ende som en serie på fire episoder.
TV2 går normalt ikke ind i projekter der er så relativt “ikke kommercielle”.
Projektet er dog ifølge Katrine Vogelsang “for godt til at takke nej til”.
Mogens Jensen glæder sig derfor til at se serien på TV2:
-Det er en fantastisk historie, der tegner et danmarksbillede, som jeg synes, at det er vigtig, at både gamle og nye generationer stifter bekendtskab med. Det er et støtteværdig projekt, jeg synes, vi skal hjælpe på vej, slutter han.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?