Forsiden > Ny teknik > Sjovt rygte om 8K skærme

Sjovt rygte om 8K skærme

tirsdag 7. april 2015, af Tom Dissing

Det burde egentlig ikke undre, men det kunne se ud til at Apple er på vej med en nærmest umulig 8K monitor, der skulle ankomme engang i 2016.
Årsagen forklares ikke, men det er vel oplagt at der begynder at dukke en del 8K gear op, her et par år før at NHK sender hele OL 2020 i noget der ligner 8K.
Canon slipper som bekendt deres første “8K” DSLR, her til sommer, der er et 8688 x 5792 pixel kamera, der altså har 1008 pixels ekstra til at placere - eller frame - et billede til et 8K SHV signal, uden at miste opløsning.
Så selv om at 4K nærmest ikke er nået længere end til friske film og TV producenter, er virkeligheden igen ved at overhale alt og alle.
Apples nuværende “aller største” skærm, er deres 5K iMac, der har et såkaldt Retina Display, der holder en opløsning på 5,120 x 2,880 pixels.
Skulle Apple ende med at slippe en “8K skærm”, som LG mener at vide at de er på vej med, er der fortsat en mængde detaljer der er uafklarere.
Som eksempel er Apples 5K iMac jo en slags 4x720P skærm.
Skulle dette princip vokse til 8x720P i stedet, ville skærmen jo blive en 5760x10240, hvorfor Apple med en 8K skrærm må formodes at skifte til at gange Full HD der jo er 1080x1920 med fire, hvilket omvendt også ender med at blive 4320x7680, hvilket helt præcist er det mål NHK er på vej med i form af SHV, eller Super High Vision, som NHK har lovet at hele OL 2020 bliver distribueret i, ganske som der allerede i 2016 skulle komme andre SHV signaler fra NHK.
Det er svært at forestille sig andet end at Apple - i det mindste - er på vej med en 8K iMac.
Om den så rent faktisk ankommer næste år, eller senere er svært at gennemskue.
Igen hvis der bliver solgt en hulens masse 5K iMacs, er det jo bare med at holde gang i efterspørgslen, og opgradere så kunderne har noget nyt at købe.
Hvorfor det så endte med at blive LG der - måske - kan fortælle hvad Apple er på vej med, kan undre.
Specielt nu hvor de ikke også lige får pointeret at de skam da også selv er på vej med tilsvarende produkter.
Det nært forestående NAB2015 kommer nok uanset hvad til at byde på en række 8K oplevelser, og dermed et kig ind i en fremtid der er i 4K i denne uge, men som med stor sikkerhed snart overgår til 8K.
Uanfægtet at der indtil videre ikke er startet rygter op om kameraer der kan optage i denne kvalitet.
Altså ud over dem som NHK bruger, der optager i totalt umulige båndbredder.
Der forresten fortsat er planlagt til at blive distribueret i 150Mbit/s, hvilket uendeligt meget mere end selv kvalitetsbevidste distributørere tilbyder idag.
Som vi husker det, er det sjældent at 1080HD kommer op over 15Mbit/s til sammenligning.
Her lige en promo for den omtalte 5K iMac, der naturligvis bliver solgt på at den har denne - i denne uge - vilde opløsning.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?