Forsiden > News > Skal der laves film i Hovedstaden

Skal der laves film i Hovedstaden

mandag 12. september 2016, af Tom Dissing

Vi kan vel alle huske “The Danish Girl”, der blev optaget i København.
Noget der - stort set udelukkende - skete fordi produktionen fik omkring 6 millioner kroner af Copenhagen Film Fund.
Og nu hvor der i denne uge er kommunale budget forhandlinger, står og falder fondens fremtid med om kulturborgmesteren, der er DFer kan få Venstre med til at lave et flertal for at fonden får de otte millioner kommunale kroner de håber på.
Får de ikke dem, er det heller ikke særligt sikkert at de får de fem millioner kroner som de håber på at Vækstforum Hovedstaden bidrager med.
Og den korte historie er så at vi ikke længere har sådan en fin filmfond i landets største by, der ellers prøver at få lidt film og TV produktion her til landet.
Som en slags markedsføring af Danmark og København.
Som det ser ud nu er “problemet” at enhedslisten ikke er helt så friske på at bruge pengene på en filmfond, der jo er “elitær” mens en folkepark eller en cykelsti, er mere “demokratisk”, kunne man forestille sig at diskussionen går.
Uanset dette.
Får filmfonden ikke pengene, bliver der sikkert ikke optaget flere “The Danish Girl” film her i landet, hvorfor fremtidige film, bliver lagt i Prag eller andre steder der “ligner” Købenahavn.
Altså i byer med filmfonde der er parate til at investere i film og TV serier.
Direktør Thomas Gammeltoft håber at politikerne vil give hans fond nogle penge, så han kan få andre produktioner til byen:
-Københavns kommune tegner sig for over halvdelen af fondens investeringsmidler, og derfor er de utroligt vigtige. Hvis ikke vi får dem, har vi ikke kapital nok til at kunne tiltrække de to produktioner, som vi har været i dialog om at få hertil, starter han og forklarer videre at fonden også videre har tiltrukket mange andre produktioner end “The Danish Girl”, der oplagt nok havde behov for nogle kulisser der så “danske ud”.
En norsk produktion, “Kongen Nei”, TV-serier som “Wallander” , “Mord uden grænser” og endelig “Heartless” har også fået penge af fonden for at ligge dele at optagelserne i Hovedstaden.
Det eneste der mangler før andre produktioner kunne tænkes at kigge forbi, er derfor 19 nye millioner, som fonden håber på at hente hos Københavns Kommune og i Vækstforum Hovedstaden, der ser ud til at være et par af de helt store sponsorer.
Indtil videre er der som pointeret bare Kulturborgmesteren og beskæftigelses- og integrationsborgmesteren der ønsker en filmfond i Hovedstaden.
De andre politikere er mere fokuseret på andre ting.
Enhedslisten, der ellers er kendt for at være glade for kultur, er omvendt klar over at en række flerårige kulturaktiviteter mister deres budgetter ved året budget forhandlinger.
Og da flere af disse prioriteres af partiet, er det ikke sikkert at filmfonden få penge.
Du ved hvad der skete på torsdag, hvor forhandlingerne er afsluttede.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?