Forsiden > Ny teknik > Sony har fået en rigtig god ide

Sony har fået en rigtig god ide

torsdag 20. august 2015, af Tom Dissing

Alverdens producenter ser ud til at fået en god grund til at kigge forbi IBC2015.
Endnu en.
Sony er nemlig på vej med et helt nyt produkt, deres Media Navigator, der som navnet antyder er en ny måde at navigere i jeres optagelser på.
Konkret er der tale om et skallerbart MAM system, der er kort for Media asset management system, der starter ved en enkelt bruger.
Bevares tænker du.
Jeg kan jo bare rode mit eget hjemmebyggede system igennem, hver gang jeg har brug for en bestemt optagelse.
Er det tilfældet er det først når du ikke længere kan huske at det du leder efter er på den harddisk der står ved siden af nummer 16 hvor der - vist nok - er et par fede optagelser.
Som du sikkert har brug for på et tidspunkt.
Alle os andre, der gerne vil kunne se igennem optagelserne i Proxy opløsninger, og have muligheden for at søge i metadata, eller tilføre mere af dette, opdatere eller have muligheden for at kunne hente billeder i skyen mens du sidder i sommerhuset.
Ja vi kunne overveje Media Navigator.
Løsningen der starter ved 2500 Euro ( cirka tal, vi kender ikke den endelige pris, red. ) for en flydende enkeltbruger licens der supplerende koster 1000 euro pr ekstra bruger ( det tal er også usikkert, red. ), kan omvendt netop det de fleste har brug for.
Der er tale om et system der kræver at der investeres i en smule hardware.
Men da Sony har besluttet sig for at hardware er din lokale IT eller hardware persons problem, er det rent faktisk helt op til jer at beslutte hvor i starter.
Har i et par tusind timer, og stadig kun brug for at 3 kan besøge materialet, kan der altså blot købes en masse hardware og et par licenser hvorefter tre arbejdsstationer altid kan åbne ind til godterne.
På samme måde som med hardwaren, er nyheden fra Sony netop så åben at selv licenserne nu er flydende.
Det betyder at hver licens kan have adgang til hele arkivet uanset om denne åbnes lokalt, i ingest afdelingen, eller fra en flyver i Australien.
Media Navigator er med andre ord en rigtig god ven til Sony CI, eller deres sky, der nu pludselig kan ses inde i dit NLE.
Alle proxier, alt metadata, og i følge produktspecialist Filip Garcia lidt til i Adobe Premiere, der - igen i følge manden der har udviklet løsningen - tillader lidt mere end Final Cut X eller Avid, der omvendt er fuld support for, hvis det er jeres platform.
Dermed kunne man godt pludselig bliver lidt bange for at der er tale om et dyrt arkivsystem.
Der er slet ikke tilfældet.
Hvad det omvendt tilbyder er udvidet adgang til alle de features du kender fra the Catalyst Production Suite.
Vi er ikke helt sikre på hvor meget du får med.
Men en del tyder på at du stort set får alle de features med du har brug for.
Dette, da de fleste automatiserede rutiner klares i “Catalyst laget”, i Media Navigator.
Det er med andre ord muligt at sørge for at alle optagelser enten encodes eller decodes automatisk til proxy og en - eller flere - andre opløsninger/standarder eller andet, så systemet altid er klar til at der kan klippet, logges eller andet.
Systemet er fortsat så nyt at det reelt først bliver vist frem på IBC2015, hvor det er planen at gøre premieren til en begivenhed.
Bedst af alt tyder en del på at Sony har besluttet sig for at give “lige adgang” for alle.
Dette forstået sådan at Media Navigator er ligeglad med hvad den håndterer og hvilket algoritmer.
Det betyder omvendt at der ikke er specielle fordele for dem der optager i XAVC, med det forbehold at dem der vælger Sonys Optical Disc Archive system kan kigge direkte ind i dette system.
Så selv om at der er tale om et system, der sådan stille og roligt kan stå og passe sig selv nede på kontoret, kan det problemfrit udvides til såkaldt Enterprice niveau, med 100vis af brugere, der logger ind og ud fra arbejdsstationer i biler, på en af de regionale stationer, eller - som eksempel - på hovedadressen.
Alt sammen uden at softwaren skal skiftes ud, eller opgraderes.
Softwaren og den maskine den kører på er det samme.
Selv om at bunken af harddiske, raid systemer og andet hardware nok vokser en del.
Stadig.
Det du køber når du første gang investerer i en Navigator er det hele butikken ender med at bruge når der pludselig er 74 nye kollegaer til et stort projekt.
Filip Garcia kan ydermere fortælle at smarte mennesker vil kunne hente - visse - andre MAM systemers oplysninger ind i den database, der styrer Media Navigator.
Dette fordi Media Navigator modsat andre ældre systemer er åben så der kan importeres en masse materiale, hvor proxier og andet kan automatiseres i baggrund.
Systemet er med andre ord utroligt simpelt, lige ind til du begynder at rode med de dybere lag.
Dette hænger i følge Garcia sammen med at Sony ønsker at det skal være et system alle producenter, broadcastere eller arkivet “kan forstå”, mens IT afdelingen har muligheden for at gøre noget ved eventuelle problemer eller udfordringer i den daglige drift.
Uden at produktionen bemærker andet end at “det nu virker igen”.
Media Navigator er primært udviklet i Europa, med en smule hjælp fra Japan.
Så hvis du leder efter et MAM der ikke kræver speciel hardware der virker med alle NLE & skyen ( Sony CI ) via en simpel browser og som derfor også fungerer med mac, der dog lige skal tygge lidt på XML, når det er relevant, er nyheden fra Sony altså pænt interessant.
Der skulle være support fra SD til 4K (DCI/UHD ?) der kan gemmes på alt fra harddiske til Sonys Optical Disc Archive system i lige så mange opløsninger som du måtte ønske det.
Der skulle være ( en form for ) support af LTO bånd.
Men da Sony vurderer at Optical Disc er billigere og væsentligt hurtigere at arbejde med, er det nok det medie du skal satse på.
Vi håber på at have lidt billeder af udstyret snart.
Ellers må du tjekke nyheden ud på IBC2015.
Minisitet om emnet er nu live, her
Og så er der netop sluppet den første video om emnet.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?