Forsiden > News > Sony på vej med verdens absolut skarpeste optikker

Sony på vej med verdens absolut skarpeste optikker

tirsdag 9. februar 2016, af Tom Dissing

Nu skal man naturligvis passe på med at tage alt pressemateriale for gode varer.
Specielt når banale detaljer som virkeligheden har det med at modsige - blandt andet - optimistiske historier fra producenter.
Tag som eksempel sidste nyt fra Sony.
Sony er på vej med tre nye optikker i deres såkaldte G Master serie, der er til deres full-frame kameraer.
Og da vi her på redaktionen læser de såkaldte MTF grafer, når der kommer nye glas, kan vi konstatere at Sonys kommende optikker er endog voldsomt meget skarpere end alt glas Zeiss nogensinde har produceret.
Der er som eksempel væsenligt mindre forvrængning end de ellers pænt hemmelige OTUS optikker fra Zeiss.
Og da Sonys kommende nyheder er endog voldsomt meget skarpere end samme OTUS serie, der eller er vurderet som værende det skarpeste i verden, tyder en del på at Sony har opfundet en eller flere helt nye teknikker, der får Zeiss til at ligne en producent af glas fra en ældgammel forstad til Leipzig.
Stadig.
Sony er på vej med hele tre optikker, der uanset hvad ser ud til at kunne impornere.
Alene det nærmest brutale sats på de tre zoom/brændvidder som Canon og Nikon har satset på her de sidste 20-30 år, taler sig eget sprog.
Specielt da både Nikon og Canons zooms og primes på dette område end ikke er halvt så skarpe som nyhederne fra Sony i følge de MTF grafer Sony har sluppet.
GM nyhederne der er en FE 24-70mm F2.8, en FE 85mm F1.4 og endelig end FE 70-200mm F2.8 OSS, ligner uanset dette et endog heftigt sats fra Sonys side.
Omvendt lover de at alle deres glas kan håndtere “50 lines per mm”, hvilket betyder at der på en milimeters er “opløsning nok i glasset” til at optikken kan se 50 sorte og 50 hvide striber, som vi kender dem fra netop MTF kort.
Da alle andre, herunder Canon, Nikon og Zeiss “plejer” at måle på 10 og 30 linier/mm er Sony nu altså op til 5 gange så skarp som alt andet.
En skarphed der suppleres op med - blandt andet - en 11blads - afrundet blændering i enten alle, eller - i hvert fald - i deres 85mm og 70-200mm optikker.
De mange blade giver en mere afrundet bokeh, der giver “flottere” billeder.
Deres 24-70mm bruger en Direct Drive Supersonic motor, der efter sigende skulle være lynhurtig til at stille skarp, hvilket en tidligere frigivet FE 35mm F1.4 optik skulle have bevist.
85mm F1.4 bruger en såkaldt ring drive fokus, som vi formoder er en ældre teknologi.
Slutteligt ser det ud til at deres 70-200 introducerer endnu en ny teknologi.
Nemlig fokus via to motorer.
_
Den forreste er en såkaldt ring drive SSM drive, mens den bagerste er en “dual linear motor” til en “ floating rear group”.
Teknologien, eller noget der minder om denne er tidligere set i 6x6 Zeiss optikker, der havde en række “faste indstillinger” af front elementerne, for eksempel 1,2 og 10 meter, der så kan fokuseres op til.
Om det er dette princip eller et tilsvarende er uklart indtil Sonys nye GM optikker kan blive testet og målt på af andre end Sony.
Eneste rigtigt kedelige ved de tre nye optikker fra Sony, er at de bliver endog voldsomt dyre.
Deres 24-70mm der kommer i løbet af marts koster lige nu 18.000 med moms som pre-order, mens den garanteret heldige 85mm er nede på 15.000 kroner.
Går ambitionerne efter den vilde 70-200mm, der cirka er dobbelt så skarp som Canon og Nikons 70-200, der i begge tilfælde ikke er “perfekte” ved 30 linier/mm, mens Sonys er helt perfekt ved 50 linier/mm, skal du grave lidt dybere.
Her ender prisen på 22.500.
Til gengæld er der så tale om optikker der er så skarpe at Sonys fotografer har været nødt til at gøre en del af billederne “lettere uskarpe” i deres præsentations materiale.
Eller også er de teoretiske MTF værdier ikke helt det samme når de introduceres for virkeligheden.
Sonys har tidligere været ude med andre G/GM optikker, der alle er kendte for at være skarpe.
Nyhederne skulle ankomme i løbet af marts måned, og er som pointeret allerede til køb i form af pre-order.
Neal Manowitz, Vice President of Digital Imaging hos Sony Electronics, siger:
-The new G Master brand represents the finest and most impressive group of lenses that Sony has ever brought to market, starter han og fortsætter.
-With our knowledge of what the future will bring for digital imaging, we have designed these lenses and can ensure that the G Master brand will inspire and ‘wow’ photographers and videographers for years to come, slutter han.
Vi har fundet en promo video.
Og så slipper Sony forresten også en x1,4 og x2 til denne serie.

..mener

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?