Forsiden > Mediepolitik > Stortinget i Norge vil ændre licensen

Stortinget i Norge vil ændre licensen

fredag 19. februar 2016, af Tom Dissing

De sidste par måneder har der været en del ballade i Norge.
Landet har som herhjemme to store broadcastere, der “mere eller mindre” er “PBS stationer”, der efterlever en række regler de lokale mediemyndigheder udstikker.
Det norske mediemarked har bare været under pres, de sidste par år, hvilket - blandt andet - har betydet at selv “helt almindelige” PBS stationer har været nødt til at investere i - blandt andet - dyre sports rettigheder, for at få seerne til at kigge forbi.
Det betyder konkret at norske TV2 måske/måske ikke “mangler noget der ligner 500 millioner norske kroner om året”.
Tallet, er ikke nødvendigvist præcist, men derimod blot et “billede på” Norske TV2 i efteråret vedgik at have brugt omkring 1,5 milliard kroner på fodbold.
Og da det jo er 500 millioner kroner om året, er det netop det beløb de ønsker at spare på nyhedsproduktionen, de kun er forpligtet til at fortsætte frem til årsskiftet 2016/17.
Norske TV2 har derfor “forslået” at de får “500 millioner kroner” om året af Stortinget “til udgifter forbundet med produktion af nyheder”.
Får de ikke pengene, vurderer de at der ikke længere at der budget til at producere nyheder.
Samtidig er NRK under vedvarende og heftige angreb, der blandt andet handler om at de, skal til at have mere styr på økonomien.
Derfor er en del af “diskussionen” om fremtiden for NRK, at Stortinget - måske - vil flytte størrelsen helt eller delvist over på finansloven, så nordmænd ikke længere skal betale licens.
Det bliver i stedet en del af skatten.
En udvikling en række medieforskere her i landet har advaret imod, da det jo potentielt betyder at det til en hver tid siddende politiske flertal “kan beslutte” hvad landets største broadcaster(e) må og ikke må.
En broadcaster på finansloven kan ydermere blive en del af andre love, som “modydelser”, eller andet.
Stortingspartiene har dog - i første omgang - mest fokus på de årlige licensforhandlinger, hvilket er “så ofte” at en del af det forslag du finder linket til nederst handler om at konvertere licensen til hvert 4 år i stedet for hvert år.
Samtidig ønsker Stortinget at norske TV2 fortsætter med at producere nyheder.
Noget de kommercielle aktører forresten ikke er specielt friske på.
Stortinget lederdet til trods efter en “slags løsning” hvor de 500 millioner ( der blev talt om i efteråret, red. ) bliver “delt” mellem norske TV2 og Stortingsets fiansiering af denne broadcaster.
Og selv om at alle - indtil videre - er glade, er der sorte skyer forude.
NRK bliver - formodentligt - ikke i denne omgang overført til “finansloven”.
Venstre-leder Skei Grande siger nemlig:
-Stortinget slår nå fast at finansieringen av NRK skal sikre NRKs uavhengighet, at den skal være ubyråkratisk og mer sosialt rettferdig enn dagens NRK-lisens. Etter mitt skjønn betyr det at finansiering over statsbudsjettet er uaktuelt, at lisensmodellen må byttes ut og at husholdningsavgiften som flere har tatt til orde for må vrakes, slutter han.
Det er muligt at læse det aftale udkast kulturkomiteen i Stortinget er ude med her, hvor det blandt fremgår at NRK skal op på at bruge 40 proecent af deres produktionsbudget ( “det frie programbudsjet” ) hos eksterne producenter.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?