Forsiden > News > Vi er meget digitale her i landet - og online hele tiden

Vi er meget digitale her i landet - og online hele tiden

torsdag 20. november 2014, af Tom Dissing

Ind imellem kommer der rapporter fra universitetsmijløet der har stor relevans for produktionsmiljøet.
Nyeste af slagsen er skrevet på/for Center for Magt, Medier og Kommunikation Roskilde Universitet af Rasmus Kleis Nielsen og Kim Schrøder, der blandt meget andet kan pointere at danske forbrugere rent faktisk er “i front” med hensyn til digitalt mediebrug.
9 ud af 10 målt på hele befolkningen er internetbruger. 66 procent har en/bruger smartphone, mens hele 41 procent af befolkningen har en tablet eller bruger en dagligt.
Stort set alle under 55 år bruger smartphones og tablets, mens dem over stadig ikke er helt glade for de nye muligheder.
Der ser TV i stedet.
En central detalje i rapporten er at “Digital mediebrug” overhovdet ikke er “lig med digital nyhedsbrug”.
som eksempel bruger omkring 25 procent af dem der har en smartphone og/eller en tablet ikke enheden til at læse/se nyheder.
Overhovedet.
De fleste brugere har valgt at finde deres nyheder på DR og TV2 samt hos Ekstra Bladet og BT.
Rent digitale medier som Avisen.dk, NI.dk og dagens.dk har kun begrænset fat i danskerne.
Årsagen må formodes at være en udtalt konservatiske, da 58 procent af befolkningen foretrækker skriftlige nyheder, mens bare 22 procent får deres nyheder i form af lyd og billede ( video ).
Bare 7 procent følger breaking news “live” på nettet.
Facebook og YouTube er populære i følge rapporten, mens Twitter ikke hitter her i landet.
Rapporten har ingen forklaring på denne udvikling, da en række engelsksprogede lande og sydeuropa er vilde med denne platform.
I det hele taget ser det ud til at danskerne mest “hygger sig” med de sociale medier. Som eksempel er det mindre end halvdelen der bruger de sociale medier til at “finde/diskutere nyheder” / information på.
På samme måde er det sjældent “nyheder” der bliver skrevet om på Facebook. Noget der følger det som rapporten kalder for “et relativt tilbagelænet nyhedsbrug trods de mange muligheder for mere aktiv deltagelse”.
De 18-24 årige er mest aktive i forhold til at finde deres nyheder digitalt.
De finder dem såmænd alle steder, herunder på de sociale medier, hvor de “deler” nyhederne.
Målt på alle er der som eksempel 16 procent der finder deres nyheder online, hvor de unge nu er oppe på 27. Men allerede hos de 25-34 årige falder søgningen efter nyheder online til 24 procent.
Ikke overraskende kan det derfor pointeres at danske nyhedsmedier stadig er stærke spillere, men at udenlandske nyheder og nyhedsproduktion er begyndt at spille en stadig voksende rolle.
Opsummeret bruger “alle” 4 traditionelle nyhedsmedier og 2 til 3 online nyhedsmedier om ugen.
Dermed kunne det se ud til at de “åh så digitale danskere” ikke er helt fremme i skoene i forhold til digitale nyhedsmedier, ganske som at det er svært at overse den stadig eksisterende konservatisme der fortsat ser ud til at herske, og som “kommer igen” allerede når “de unge” bliver 25, hvor de igen vender tilbage til de konventionelle medier som TV og trykte aviser.
Dette tal finder rapporten også ved at holde mobilt forbrug op imod “forbrug derhjemme”.
Bunker af smarte mobil telefoner tablet, og snart smarte ure, har blot flyttet 13 procent af det samlede elektroniske nyhedsforbrug over på mobile platforme.
Hele 87 ser nemlig nyheder “hjemme”, mens 25 procent ser/hører/læser nyheder på jobbet.
Hele 20 procent bruger deres egne apparater til at finde nyhederne “under transport”.
Derfor er det oplagt mobiltelefonen der bliver brugt mest.
Tablets ser dog ud til for alvor at være ved at vinde, da de jo er en del bedre til levende billeder, eller større versioner af sites.
De vigtigste nyheder er fortsat de “politiske nyheder”, bedst understreget af at 80 procent af danskerne bruger DRs og TV2 til at følge med i politik, mens bare 40 procent bruger aviserne i trykte og/eller online versionerne.
Lidt over halvdelen af landets “online nyhedsbrugere” “har brugt internettet til en eller anden form for demokratisk aktivitet inden for det sidste år”.
24 procent har deltaget i en underskriftindsamling, 19 procent har givet udtryk for politiske synspunkter på Facebook eller Twitter.
Rapporten er en del af en større analyse der er gennemført samtidig i ti lande.
Det hele er koordineret af Reuters Institute for the Study of Journalism ved University of Oxford.
Og herhjemme er det YouGov der har gennemført en såkaldt repræsentativ online spørgeskemaundersøgelse.
Det er muligt at læse den fulde rapport her, hvor tal fra de andre nationer også er med.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?