Forsiden > News > Viasat UHD i luften 10. september

Viasat UHD i luften 10. september

tirsdag 30. august 2016, af Tom Dissing

Lidt som lyn fra en klar himmel, er der premiere på landets og nordens første UHD kanal her den 10. september.
Og det er altså både på parabol og fiber ( Waoo!), med håb om en snarlig premiere på kabel TV også.
Så hvis du er frisk, kan du se Liverpool mod Leicester og dermed en Premier League kamp i blæret UHD om mindre end to uger.
Dermed må alle der gik og troede at UHD TV kanalerne var år ude i fremtiden, erkende at de tog fejl.
Kanalen, der bliver branded som Viasat UHD, er dog ikke en “helt ny TV kanal”, men derimod en simulcast kanal der sender de rettigheder de har i UHD, i UHD, samtidig med at indholdet også sendes i HD på andre kanaler.
Og selv om at sportsrettighederne burde være nok til at få de fleste til at skifte til UHD, kommer der meget mere indhold på Viasat UHD, der - ligeså snart rettighederne er på plads - vil tilbyde en række serier og film som VoD i UHD og HDR ( formodentligt rec2020, red. ).
Indtil videre er det kun deres parabol kunder, der får muligheden for VoD, da det er teknisk svært at tilbyde kabelTV/fiber netværk.
Det har dog ikke forhindre Viasat i at frigive deres første UHD set top boks, der sørger for at det overhovedet er muligt at modtage og se UHD kvaliteten, hjemme i stuen.
Forøvrigt i herlige 8Mbit/s HEVC VBR, der burde fylde det halve af H264, og dermed svare til den dobbelte kvalitet.
Lyden, følger naturligvis med og ender som 7:1 lyd i Dolby DD+ eller E-AC B, der for en god ordens skyld kan komme helt op i 6,1Mbit/s
Tiltaget, følges oplagt nok op med en række tilbud til sports cafeer, der fra den 10. september - hvis de er hurtige - vil kunne tilbyde det samme indhold som Viasat UHD kunder kan se hjemme i stuen.
Ud over at være den første UHD kanal i Norden, er specielt film og TV serie delen også lidt af et hit.
Som vi forstår det, er det nemlig også Nordisk premiere på en VoD UHD tjeneste der tilbyder film og serier - når de får aftalt rettighederne - i UHD og HDR. ( som vi fortsat gætter på at REC2020, red.)
Kanalens centrale problem er og bliver dog en enkelt ting.
Der bliver ganske enkelte ikke produceret nok indhold i UHD, til at fylde fladen op.
Bevares.
Viasat UHD er tænkt som en sportskanal, der sender de rettigheder Viasat allerede har UHD.
Og som så bliver suppleret op med indhold fra blandt andet Red Bull action sport og TV, der - let - kunne tænkes at blive til mere.
Det hele går i den forbindelse rigtigt stærtk hos Viasat i disse dage.
Film og TV serie rettighederne er som pointeret end ikke på plads her to uger før den første UHD kamp bliver sendt der forresten følges op med en kamp til, tre dage senere.
Studiedelen, hvis der overhovedet skal være en, er - teknisk set - umuligt at etablere.
Der findes ganske enkelte ikke et UHD studie her i landet.
Noget der formodentligt heller ikke gør andre steder i Norden, hvorfor op og nedlæg eller studiedelen skulle foregå der hvor den enkelte kamp bliver spillet.
Klar en mulighed. Men også et problem, da det jo i værste fald ville betyder at eksperter og værter fra alle de nordiske lande skulle flyve hen til hver kamp, til et studie på location.
Kanalen har på samme måde det problem at der rent faktisk mangler “relevant indhold”, som deres salgsdirektør, Kenneth Krabbe, siger det.
Så hvad ville være mere oplagt end at få Superligaen op i UHD? spurgte vi.
Svaret er lidt vævende, men ikke et rungende nej.
Udfordringen er den samme.
Hvis det var “normalt” at producere i UHD, ville det - inden for rimelighedens grænser - være muligt at få Superligaen produceret i UHD.
Desværre er der stadig så mange udfordringer på det tekniske niveau, at der nok går “et godt stykke tid”, før Superligaen bliver sendt i UHD.
Helt sikkert er det dog uanset det meste, at det indhold der bliver tilbudt i dette efterår, bliver til meget mere.
Specielt hvis kunderne tager godt imod de flotte billeder og de mange kampe Viasat UHD tilbyder her fra den 10. september.
Folk der har mod på at prøve, skal blot anskaffe sig en parabol, den nødvendige UHD boks, og det Viasat UHD abo, der åbner op for herlighederne.
UHD boksen, blev reelt sluppet for en måneds tid siden, og følges nu op med en harddisk option, så det er muligt at optage i UHD, ganske som der også kommer et Cam modul, så folk med UHD TV der kan læse sådanne, kan nøjes med et investere abo.
Der er dog en masse features, der ikke er mulige at få fingre i, som VoD delen, der potentielt ligner et hit, med mindre der investeres 999.- i en boks, mod de 399.- i Cam modulet.
En lille bonus information er at Viasat UHD viste deres produkt frem idag.
Det ser kort og godt rigtigt godt ud (pressen fik lov til at se lidt OL i UHD, red. )
Har du mod på at få din første UHD kanal, der er orienteret mod sport, er det indhold der er på plads, følgende:
20-30 NHL kampe
?? Kategori A kampe Serie TIM ( antal ukendt )
10 Premier League kampe
1 kamp/runde af LaLiga
1 kamp/runde af Champions League
Bunker af Red Bull action sport og TV
Endeligt kan Viasat UHD/stor pakke kunder købe en masse VoD film og serier i UHD HDR, lige så snart aftalen falder på plads.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?