Forsiden > Ny teknik > Vimeo er nu også gået 4K

Vimeo er nu også gået 4K

mandag 5. januar 2015, af Tom Dissing

Er du i den heldige situation at du har en 2,5K Retina eller en 4K monitor er her godt nyt.
Specielt hvis du også har en masse båndbredde.
Vimeo.com, der længe har været vurderet som en seriøs “Show reel video delings tjeneste”, hvor alt fra Indie folk til reklamebureauer placerer deres ypperligste produktioner.
Årsagen er oplagt nok at de billeder der “kommer ud af Vimeo” ser voldsomt meget bedre ud, end det som - for eksempel - YouTube kan levere, selv i 4K.
Og nu hvor Vimeo også kan håndtere UltraHD streaming, er det altså godt ny for dem der har skærme der kan vise 4K indhold.
Det har - for Pro brugere - længe været muligt at dele 4K, uden at det bliver skalleret ned. Igen som en slags “i ved det, så det behøves vi ikke fortælle jer” tiltag, da 4K altså fylder en del mere en 720P.
Så meget at selv Vimeo.com har været nødt til at spare på pladsen.
Måske har de brugt juleferien på at få opdateret deres lagerplads, eller også er der bare sket det, at de nu for alvor mener at 4K er kommet for at blive.
Sådan lidt i det skjulte er det nemligt muligt for alle at uploade i 4K opløsning, der ikke bliver skalleret ned til HD.
Desværre kræver det stadig et Pro medlemskab at se materialet i fuld opløsning.
Omvendt bliver originalt 4K nu “kun” skalleret ned så - for eksempel “ultra lave opløsninger” som 720P, fortsat kræver urimeligt heftig båndbredde, naturligvis mod at kvaliteten vitterligt er højere end du er vant til.
Selv i 720P, der - desværre - ser ud til at trække 12-14 Mbit/s i 720P.
Det er cinema5d.com der har “opdaget” at det nu er muligt for pro brugere at se 4K på Vimeo. Noget de opdagede en dag, da de bemærkede det lille “easter egg” der gemmer sig nede i højre hjørne når du ser video fra Vimeo i fuld skærm.
På en 4K skærm bemærkede en Indiefilm fyr at den stream han så, ikke var skalleret.
Efter en række test kunne han konstatere at det kun er “nyt” 4K materiale der ikke bliver skalleret ( typisk til 1080P ) og at der skal logges ind med en Pro Vimeo account.
Omvendt er det tilfældet kan du besøge en kunde med din 5K Imac og vise dem 4K kvalitet forudsat de har et ordentligt “hul i væggen”.
Vi andre, kommer dog også til at nyde godt af denne nye feature.
Nyt 4K materiale står i en langt højere kvalitet end normalt. Selv 1080P er i den forbindelse ganske overbevisende.
Det er forventeligt at Vimeo begynder at “markedsføre” denne feature, i en nær fremtid.
Måske allerede på CES 2015, der starter lige om snart.
Her en ny og 4K native video, der - hvis du logger ind som Pro - burde - i fuld skærm - blive til en 4K stream.

Panasonic LX100 4K streaming from cinema5D on Vimeo.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?